آبسه و فیستول مقعد – سایت رسمی دکتر فخرالسادات انارکی

آبسه و فیستول مقعد

13 اسفند 1401

آبسه ی مقعدی چیست؟

به حفره ی عفونی و پر از چرک نزدیک مقعد آبسه مقعدی گفته میشود.به دلیل آسیب رسیدن به غدد مترشحه داخل مقعد ناشی از عبور مدفوع خشک یا مدفوع اسهالی ،این غدد ممکن است عفونی شده و آبسه مقعدی ایجاد شود.

فیستول مقعدی چیست؟

فیستول مقعدی عبارت است از یک مسیر تونل مانند کوچک که از غدد عفونی شده داخل مقعدی به پوست اطراف باسن راه پیدا میکند.فیستول مقعدی تقریبا همیشه به دنبال تخلیه آبسه مقعدی ایجاد میشود.

آیا آبسه همیشه منجر به تشکیل فیستول مقعدی میشود؟

خیر.حدود 50درصد آبسه های مقعدی منجر به تشکیل فیستول میشود.هیچ راهی برای پیشگویی این که کدام آبسه منجر به ایجاد فیستول میشود وجود ندارد اما مطالعات نشان داده اند که هرچه زمان تخلیه ابسه به تاخیر بیفتد امکان ایجاد فیستول مقعدی بیشتر میشود.

علائم آبسه و فیستول چیست؟

آبسه مقعدی معمولا با درد و تورم اطراف مقعد همراه است.این درد بر خلاف  درد مربوط به شقاق که غالبا در زمان دفع ایجاد میشود،درد دائمی است و به خصوص با زور زدن و عطسه یا سرفه بدتر میشود.علاوه بر درد ممکن است تب و لرز و خستگی نیز از علائم همراه در آبسه مقعدی باشد.بیماران مبتلا به فیستول بیشتر از خروج چرک از سوراخ فیستول و خارش رنج میبرند.

آبسه مقعدی چگونه درمان میشود؟

تنها راه درمان آبسه مقعدی،تخلیه  آبسه با ایجاد برش روی پوست محل آبسه است که معمولا در موارد آبسه های بزرگ و عمیق بیمار حتما در بیمارستان باید بستری و این عمل در اتاق عمل توسط جراح متخصص انجام شود.

توجه:

مصرف آنتی بیوتیک به هیچ وجه جایگزین تخلیه آبسه نیست زیرا آنتی بیوتیک ها نمیتوانند به عمق حفره آبسه نفوذ کنند.

فیستول مقعدی چطور درمان میشود؟

تنها راه درمان فیستول مقعدی جراحی است که البته به دلیل خطر عوارض عمل بهتر است جراحی فیستول توسط متخصص جراحی کولون و رکتوم انجام شود.

جراحی فیستول معمولا شامل باز کردن تونل ایجاد شده بین پوست و مقعد است که البته همراه با عمل قسمتی از عضلات کنترل کننده دفع نیز قطع میشود.اگر فیستول از قسمت های سطحی این عضلات عبور کرده باشد این عمل منجر به بی اختیاری نمیشود اما اگر فیستول از عمق عضلات کنترل کننده دفع گذشته باشد قطع آن منجر به قطع این عضلات و بروز بی اختیاری  مدفوعی میشود.لذا جراح کولون و رکتوم  از روش های عمل دیگری(غیر از قطع مستقیم    عضلات)برای درمان استفاده میکند.

مراقبت های بعد از جراحی آبسه و فیستول:

اهمیت این مراقبت ها کمتر از اهمیت جراحی مربوطه نیست.بیمار باید روزی 3-4بار حفره ی زخم آبسه را با آب گرم و لیف آغشته به صابون بچه به طورکامل شستشو دهد و پس از خشک کردن پوست اطراف قسمتی از یک گاز تمیز را داخل حفره قرار دهد .معمولا این حفره بین 1.5تا 2 ماه بسته میشود.

2 Responses

    1. با سلام. علیرغم تمام تبلیغاتی که برای لیزر در درمان فیستول مقعدی، شده است باید عرض کنم لیزر در درمان فیستول های آنال پیچیده جایگاهی ندارد و این فیستول ها به خصوص موارد دو طرفه، باید تحت جراحی استاندارد قرار بگیرد.

دیدگاهتان را بنویسید