استومی

استومی چیست؟
استومی یعنی ایجاد یک منفذ که یک ارگان داخلی را به سطح بدن وصل میکند.انواع مختلف استومی بر اساس نام آن ارگان نام گذاری میشود.شایع ترین استومی های دستگاه گوارش ایلئوستومی (ایجاد ارتباط بین روده ی باریک و شکم) و کولستومی(ایجاد ارتباط بین روده ی بزرگ و شکم) است.استومی ممکن موقت یا دائم باشد.استومی های موقت اغلب در شرایط اورژانسی مثل انسداد روده یا بعضی عمل های جراحی روده که به صلاحدید جراح جهت جلوگیری از نشت مدفوع از محل روده عمل شده، تعبیه میشوند.این استومی های موقت بعد از برطرف شدن مشکل انسداد یا ترمیم کامل روده دوباره با عمل جراحی بسته میشوند.
استومی های دائم زمانی تعبیه میشوند که بیماری مربوطه مثل سرطان های انتهای روده ی بزرگ یا بیماری های التهابی روده باعث درگیری عضلات کنترل کننده مقعدی شده و حفظ این عضلات حین عمل امکان پذیر نمیباشد.
من چگونه دفع مدفوع از استومی را کنترل خواهم کرد؟
پس از تعبیه ی استومی توسط جراح، پزشک معالج یا پرستار متخصص استومی درباره ی نحوه ی استفاده و مراقبت از کیسه های استومی به شما آموزش خواهند داد.این کیسه ها به نحوی طراحی و ساخته شده اند که به راحتی روی پوست شکم می چسبند و هیچ گونه بو و نشتی نخواهد داشت.محتویات روده به داخل کیسه تخلیه میشود.میزان و دفعات تخلیه شده به نوع استومی، و غذای مصرفی و عادات اجابت مزاج قبل از عمل شما بستگی دارد.اگر شما کولستومی دارید تکنیک شستشوی روده به شما توسط پرستار متخصص استومی آموزش داده میشود تا شما کنترل بیشتری روی زمان دفع روده داشته باشید.
آیا مردم متوجه میشوند که من استومی دارم؟
تا زمانی که خود شما نگفته باشید، خیر.چون کیسه ی استومی به راحتی زیر لباس پنهان میماند.شما هم احتمالا افراد زیادی را مشاهده کردید که استومی دارند و شما متوجه نشده اید.
آیا فعالیت های فیزیکی من محدود خواهد شد؟
خیر.شما میتوانید در فعالیت های اجتماعی و حتی ورزشهای تخصصی خود پس از گذراندن دوره ی نقاهت بعد از جراحی، شرکت نمایید.
آیا استومی روی روابط زناشویی تاثیر میگذارد؟
این مسئله بستگی به میزان ارتباط و علاقه فی مابین و پذیرش افراد دارد.انجمن های استومی با پرستاران متخصص در استومی و روانشناسان، در این زمینه میتوانند کمک زیادی به بیماران استومی بنمایند.
عوارض استومی چیست؟
شایع ترین آن تحریک و سوختگی پوست اطراف استومی است که این مسئله با کمک پرستاران متخصص استومی به راحتی قابل حل است.بعضی عوارض مثل فتق محل استومی و بیرون زدگی (پرولاپس) روده از محل استومی نیاز به اصلاح از طریق عمل جراحی دارد.
زندگی با استومی نیاز به قدرت تطابق و آموزش دارد اما میتوان با وجود استومی هم یک زندگی فعال و مفید داشت.جراح متخصص کولورکتال و پرستار متخصص استومی با ارائه ی آموزش مهارت ها و نیز حمایت های پس از عمل به شما در داشتن یک زندگی بهتر کمک خواهند کرد.جهت کسب اطلاعات بیشتر راجع به استومی و انجمن استومی ایران میتوانید به سایت www.iranostomy.com انجمن استومی ایران مراجعه نمائید.