هموروئید (بواسیر)
آیا میدانید که:
- هموروئید یکی از شایع ترین بیماری های شناخته شده در دستگاه گوارش است؟
- بیش از نیمی از افراد دچار بیماری هموروئید میشوند بخصوص بعد از 30 سالگی؟
- در حال حاضر میلیون ها نفر در دنیا از بیماری هموروئید رنج میبرند؟
- بیماران مبتلا به هموروئید غالبا از مراجعه به پزشک امتناع میورزند؟
- درمان های جدید بواسیر امروزه با درد کمتری نسبت به درمان های قدیم همراه است؟
بواسیر(هموروئید)چیست؟
به مجموعه عروقی بزرگ و برجسته در داخل و اطراف مقعد گفته میشود.هموروئید بر اساس محل قرار گرفتن به دو نوع داخلی و خارجی تقسیم میشود.
هموروئید خارجی:
نزدیک لبه ی خارجی مقعد قرار گرفته و توسط یک پوست بسیار حساس پوشبده میشود.اینها معمولا بدون علامت هستند،اما گر یک لخته ی خون در هموروئید خارجی تشکیل شود این بواسیر خارجی تبدیل به یک برجستگی شده که دردناک و گاها خونریزی دهنده است.
هموروئید داخلی:
در داخل مقعد زیر پوست پوشاننده ی کانال مقعدی تشکیل میشود.بیشترین علامت مربوط به آن خونریزی بدون درد و خارج شدن آن هنگام زور زدن و دفع است.
علت همورئید(بواسیر)چیست؟
از علل ایجاد شدن بواسیر میتوان به یبوست یا اسهال مزمن، حاملگی، وراثت، زور زدن هنگام دفع، استفاده ی زیاد از ملینها یا تنقیه و مدت طولانی در دستشویی نشستن باشد.
علت هرچه باشد،به دلیل آسیب رسیدن به بافت های نگهدارنده ی عروق،این کلافه عروقی گشاد و برجسته شده و خونریزی میکند و اگر این کشش و فشار روی کلافه عروقی ادامه یابد این عروق ضعیف شده به سمت خارج از مقعد برجسته میشود.
علائم بواسیر:
خونریزی،بیرون زدگی حین دفع،خارش،درد،برجستگی دردناک.
هموروئید چگونه درمان میشود؟
علائم خفیف غالبا با اصلاح رژیم غذایی و رفع یبوست بر طرف میشود.این رژیم شامل افزایش مصرف آب،سبزیجات و میوه است.استفاده از لگن آب گرم به کاهش میزان درد کمک میکند.
با این روش ها درد و تورم اغلب بواسیر های علامت دار در عرض 2-7 روز برطرف میشود و برجستگی ایجاد شده در مدت4-6 هفته از بین میرود.در موارد درد شدید و مقاوم ممکن است جراح تصمیم به برداشتن این بواسیر بنماید.
هموروئید های علامت دار بزرگ که به درمان های فوق پاسخ ندهد نیاز به جراحی دارند:
1- بستن باحلقه: بواسیر های داخلی کوچک را میتوان با استفاده از یک دستگاه مخصوص درمان نمود.در این روش یک حلقه ی لاستیکی دور هموروئید قرار میگیرد، به این ترتیب این کلافه عروقی به دلیل قطع خون رسانی بعد از یک هفته ریزش میکند و دفع میشود.
2- استفاده از دستگاه استپلر : در این روش از یک دستگاه تخصصی جهت برداشتن هموروئید داخلی استفاده میشود.با این روش میزان درد بیمار خیلی کمتر از برداشتن هموروئید به طریق جراحی است.
3- برداشتن هموروئید به روش جراحی: کاملترین روش جهت برداشتن هموروئید داخلی و خارجی برداشتن آنها باجراحی است،به خصوص هموروئید های بزرگ و برجسته که با روش های دیگر قابل درمان نیست.در این روش کلافه عروقی برجسته و متورم بطور کامل برداشته میشود.
4- جراحی با لیزر: متاسفانه تبلیغات بسیار وسیع در رابطه با درمان بواسیر با لیزر انجام شده اما لازم به ذکر است که این روش نه تنها موثرتر از روش های جراحی نیست،بلکه با عوارض بالا و هزینه های گزاف همراه بوده و درد بیمار بعد از عمل با لیزر کمتر از جراحی نیست.
5-آیا بواسیرمنجر به سرطان میشود؟ خیر.ارتباطی بین سرطان و هموروئید نیست اما علائم هموروئید بخصوص خونریزی مشابه علامت سرطان های روده و مقعد و سایر بیماری های دستگاه گوارش است.لذا ارزیابی بیمار مبتلا به خونریزی مقعد از نظر سرطان و سایر بیماری های دستگاه گوارش الزامی است.بیماران هیچگاه نباید به درمان های معمول یا خود درمانی اکتفا کنند و حتما باید با مراجعه به جراح متخصص در زمینه کولورکتال برای ارزیابی و درمان موثر اقدام نمایند.
دستورالعمل بعد از جراحی هموروئید:
غالبا بیماران بعد از جراحی هموروئید درد دارند و 2-4 هفته طول میکشد تا به فعالیت های روزمره بازگردند.نشستن در لگن آب گرم هر بار به مدت 10-15 دقیقه 2-3 بار در روز و نیز مصرف مسکن به کاهش درد بعد از عمل کمک میکند.استفاده از مایعات و گاهی اوقات داروهای ملین به دفع راحتتر مدفوع بعد از عمل کمک میکند.